Hoe onderhoud ik mijn waxlaag?

Geplaatst op 10 september 2020
Hoe onderhoud ik mijn waxlaag?

Hoe onderhoud ik mijn waxlaag?

Het is misschien een vraag die je jezelf regelmatig stelt. Een waxlaag op jouw auto biedt bescherming tegen vuil, weersomstandigheden en krasjes. Hoe lang blijft een waxlaag zitten en hoe zorg je ervoor dat jouw auto altijd optimaal beschermd is. Het zijn allemaal vragen die gelukkig vrij eenvoudig te beantwoorden zijn. Lees daarom verder en ontdek hoe je de waxlaag van jouw auto onderhoudt zodat jouw auto altijd beschermd is en zal stralen.

 

Hoe lang gaat wax mee?

Afhankelijk van het soort wax wat je gebruikt kan dit de lak van een auto kort of lang beschermen. Zo wordt er in een wasstraat gebruik gemaakt van een vloeibare variant welke een auto een tot drie weken zal beschermen. Als je zelf een auto in de wax zet kan dit veel langer zijn. Een vaste variant kan jouw auto 3 tot 6 maanden beschermen. Hoe lang dit werkelijk is ligt grotendeels aan het weer. Hoe meer regen er valt, hoe sneller de auto weer toe is aan een nieuwe waxbeurt. 

De auto behandelen

Als je een auto in de wax gaat zetten is het proces vrij eenvoudig. Je moet altijd in de eerste plaats zorgen dat de auto volledig schoon is. Dit is een vereiste zodat de wax aan de lak kan hechten maar ook om krassen te voorkomen. Wax breng je aan met een doek en dit gebeurt in een draaiende beweging. Als er nog allemaal vuil op de auto zit zal dit zorgen voor kleine krasjes. De wax zal deze enigszins opvullen maar als je dit keer op keer blijft herhalen zal jouw auto helemaal onder de minuscule kleine krasjes komen te zitten. Na het schoonmaken en eventueel kleien van de auto breng je de wax aan met een roterende beweging. Als je deze hebt laten inwerken is het slechts een kwestie van uitwrijven met een schone doek en jouw auto staat er weer stralend bij. 

Wanneer zet je de auto weer in de wax?

Er is een methode om te bepalen of er nog wax op jouw auto zit. Dit is kijken naar de manier waarop water valt op de lak. Wax zorgt voor een effect wat beading heet. Als er een druppel op de wax komt vormt deze zich tot een klein balletje wat iets weg heeft van een kraaltje. Wanneer dit niet meer het geval is zal je dus opnieuw een waxlaag op de auto moeten aanbrengen om de bescherming te behouden. Wij kunnen ons ook voorstellen dat je liever niet hebt dat eerst alle wax weg is voordat je nieuwe aanbrengt. Dan is het meer een kwestie van op tijd onderhouden. Het is dan een kwestie van het proces wat je hierboven hebt kunnen lezen tijdig herhalen. Als het veel geregend heeft zal dat na ongeveer een maand zijn en als het een periode erg droog is kan die periode wel oploden tot drie maanden.

« Bekijk alle blogs