APK afgekeurd op doffe lampen, wat nu?

Geplaatst op 29 juli 2021
APK afgekeurd op doffe lampen, wat nu?

APK afgekeurd op doffe lampen, wat nu?  

Doffe koplampen, op sommige momenten denk je eerder dat het eerder een regel is dan een uitzondering op de Nederlandse snelwegen. Toch kunnen doffe koplampen ervoor zorgen dat je auto tijdens de APK-keuring wordt afgekeurd. Gelukkig zijn doffe koplampen gemakkelijk te verhelpen, maar het is hierbij wel belangrijk dat je weet waar je aan begint. In dit blogartikel gaan we je meer vertellen hoe je af kunt komen van doffe koplampen, waardoor je auto door de APK-keuring heen zal komen. 

De controle van koplampen tijdens de APK-keuring 

Tijdens een APK-keuring worden koplampen gecontroleerd op lichtopbrengst en lichtbeeld. Op het moment dat jouw koplampen een onvoldoende scoren op één of beide van deze punten zal je auto worden afgekeurd. 

Helaas zal vrijwel iedere auto op een gegeven moment te maken krijgen met doffe koplampen of met koplampslijtage. Vooral bij auto’s die 7 jaar oud neemt de kans op doffe koplampen toe. Dit komt doordat de koplampen van je auto heel wat te verduren krijgen en op den duur kan er laag met zout (pekel), chemicaliën en steenslag ontstaan op de buitenkant van de koplamp. Dit zorgt ervoor dat het licht afkomstig van de koplampen een stuk minder fel en mogelijk zelfs geel wordt. In dit geval raden wij het dan ook aan om de doffe koplampen te herstellen. 

Het gevaar van doffe koplampen 

Doffe koplampen lijken op het eerste ogenblik misschien niet zo heel gevaarlijk. Er komt namelijk nog steeds licht door de lampen naar buiten. Helaas moeten we je vertellen dat doffe koplampen wel degelijk voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen. Ten eerste heb je als bestuurder minder zicht op de weg, maar daarnaast ben je minder goed zichtbaar voor andere weggebruikers. 

Een ander gevaar is dat er in het jaar 2013 is besloten om op enkele grote snelwegen de lichten ’s nachts uit te zetten. Wanneer je regelmatig op deze snelwegen te vinden bent is het natuurlijk van enorm belang dat je auto beschikt over goede verlichting. Indien dit niet het geval is kunnen er zeer gevaarlijke situaties ontstaan. 

Het herstel 

Doffe koplampen kunnen hersteld worden door de koplampen te polijsten. Dit doe je door allereest de koplampen van de auto grondig schoon te maken. Vervolgens maak je gebruik van een claypad om alle verontreinigingen te verwijderen. Hierna ga je aan de slag met een polijstpad op de koplamp te polijsten. Maak bij voorkeur gebruik van verschillende polijstmiddelen en werk in verschillende fases om het beste resultaat te realiseren. Ontvet als volgt de koplampen en breng tenslotte een beschermende coating of wax aan. 

Indien je bovenstaande stappen volgt hebben wij er alle vertrouwen in dat het je gaat lukken om de doffe koplampen van je auto te verhelpen. Natuurlijk is altijd mogelijk om contact met ons op te nemen indien je behoefte hebt aan meer informatie. 

« Bekijk alle blogs